Jak najlepiej promować wśród uczniów zdrowy styl życia? W praktyce! Niech zobaczą, obejrzą, spróbują, przekonają się, że się da, że można inaczej niż zawsze… W ramach II Festiwalu Zdrowego Stylu Życia, zorganizowanego przez Kujawsko-Pomorskie Centrum Edukacji Nauczycieli i Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy, w naszej szkole odbyła się dla uczniów klasy II c prelekcja pt. „Żeby życie miało smaczek – raz jabłuszko, raz buraczek!”. |
Warsztaty poprowadziła pani Mirosława Kierblewska, która na co dzień pracuje w Oddziale Oświaty i Promocji Zdrowia w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Bydgoszczy. Prelegentka wprowadziła uczniów w tajniki zdrowego odżywiania, pokazując naszym dzieciom, z jakich produktów powinno składać się śniadanie, by mieć siłę, energię i chęć do nauki. Pani Mirosława nakłaniała do zdrowego trybu życia i zachęcała do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu.
Uczniowie klasy II c mieli również, w ramach festiwalu, okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. W drodze do Restauracji Twardowski przypomnieliśmy sobie o zasadach bezpiecznego poruszania się po drogach i ulicach. Na miejscu czekała na nas miła niespodzianka. Naszych uczniów przywitał sam mistrz Twardowski w obecności swoich szefów kuchni. Kucharze poczęstowali dzieci przepyszną, kolorową sałatką, którą sami przygotowali. Poczęstunek był pyszny.
Jeden z naszych uczniów – Kuba Rafalski doznał tego zaszczytu i mógł pod bacznym okiem szefa kuchni przygotować zdrową, odżywczą, składającą się z samych warzyw i owoców potrawę. Odbył się również konkurs pod hasłem: jaki to owoc?. Z małą pomocą kucharza udało się naszej uczennicy Marcelinie Szydłak rozwiązać trudną zagadkę.
Po warsztatach powróciliśmy do szkoły.
Dziękujemy organizatorom za możliwość uczestniczenia w Festiwalu Zdrowego Stylu Życia. Wiele się nauczyliśmy i o wiele więcej wiemy o promowaniu zdrowego odżywiania oraz dbaniu o własne zdrowie.
{ppgallery}{/ppgallery}